Proiectul Partener activ şi implicat - lansat la Bucureşti

Publicat în categoria Noutăți la 30 Septembrie 2010

Lansarea a avut loc  la  30 septembrie în prezenţa  lui Radu Nicosevici ( Preşedintele Academiei de Advocacy) şi ai membrilor Comitetului de Cooordonare al Proiectului: Ana Bontea - CNIMPMMR, Ştefan Varfalvi – UGIR (din partea patronatelor), Petru Dandea - CARTEL  ALFA, Minel Ivaşcu – BNS (din partea sindicatelor), Ionuţ Sibian - FDSC şi Cristian Pîrvulescu - Asociaţia Pro Democraţia (din partea organizaţiilor societăţii civile). Aceştia au subliniat cât de necesar este un astfel de proiect pentru România de azi, detaliind etapele şi rezultatele acestuia, precum şi avantajele participanţilor.

 

Radu Nicosevici, team leader al proiectului:

Încrederea cetăţeanului în capacitatea sa de a influenţa decizia publică, în mecanismele democraţiei participative româneşti este într-o continuă scădere. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât nivelul încrederii românilor în mecanismele de implicare în procesul deliberativ nu a fost niciodată ridicat. Ce putem face? Rămânem în continuare pasivi? Renunţăm la orice speranţă?

a declarat Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy, iniţiatorul acestui proiect.

 

Ştefan Varfalvi, vice-preşedinte UGIR:

Ca patronate, partenerul nostru natural de dialog este puterea, oricine ar deţine-o. Dacă cineva crede că deţine adevărul absolut în ţara asta, se înşeală grav. Dar, ca să-l convingem, avem nevoie de capacitate de dialog. De aceea vom face tot ce ţine de noi ca acest proiect să fie un succes.

 

Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa:

Şi noi credem că cea mai eficientă metodă de a influenţa o politică publică este dialogul. Vrem să ne construim competenţe în dialogul eficient. Suntem extrem de interesaţi să participăm ca „învăţăcei” şi sunt convins că avem multe de învăţat.

 

Minel Ivaşcu, vice-preşedinte Blocul Naţional Sindical:

Suntem printre ultimii în Europa în ceea ce priveşte lobby-ul în faţa instituţiilor europene. Ca ţară, suferim de o lipsă totală de corelare a acţiunilor actorilor sociali. Nu doresc să vă explic ce o să facem facem. Vreau doar să constataţi, peste trei ani, că lucrurile merg mai bine.

 

Ionuţ Sibian, director FDSC:

Suntem pentru prima oară împreună – toţi cei trei actori ai dialogului social – într-un program pe termen lung. Este un proiect pe care clasa politică nu îl are.Suntem în avantaj. Prin competenţele noastre de dialog vom face societăţii o nouă propunere.

 

Cristian Pîrvulescu – preşedinte Pro Democraţia:

Societatea românească este ca „Frumoasa fără trup” din poveste. Avem mecanismele, ştim cum ar trebui să funcţioneze – numai că ele nu funcţionează. Încercăm, prin acest proiect, să suplinim această lipsă.

 

Cele mai importante articole despre eveniment:

Suntem printre ultimii in Europa in ceea ce priveste lobby-ul pe langa institutiile europene

Romania isi pregateste primul corp profesional de dialog social si interventie in decizia publica."Increderea cetateanului in capacitatea sa de a influenta decizia publica, in mecanismele democratiei participative romanesti este intr-o continua scadere. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat nivelul increderii romanilor in mecanismele de implicare in procesul deliberativ nu a fost niciodata ridicat. Ce putem face? Ramanem in continuare pasivi? Renuntam la orice speranta?", a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, initiatorul acestui proiect.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7875566-suntem-printre-ultimii-europa-ceea-priveste-lobby-langa-institutiile-europene.htm

 

Proiect-gigant pentru imbunatatirea abilitatilor de lobby in Romania: Sunt implicate 800 de persoane si 5 milioane de euro

800 de reprezentanti ai societatii civile - oameni de afaceri, sindicalisti, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale - vor participa la proiectul "Partener activ si implicat", lansat joi sub coordonarea organizatiei non-profit Academia de Advocacy.
http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/proiect-gigant-pentru-imbunatatirea-abilitatilor-de-lobby-in-romania-sunt-implicate-800-de-persoane-si-5-milioane-de-euro-49977

 

România îşi pregăteşte primul corp profesional de dialog social şi intervenţie în decizia publică

800 de reprezentanţi ai societăţii civile (oameni de afaceri, sindicalişti, jurnalişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor) vor participa, în următorii trei ani, la activităţi de instruire şi acţiuni practice de intervenţie în procesul decizional de la nivel local, regional, naţional şi european.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/romania-isi-pregateste-primul-corp-profesional-de-dialog-social-si-interventie-in-decizia-publica-201189.html

 

"Trebuie sa eliminam de urgenta amatorismul societatii civile in relatia cu politicienii"

Opt sute de reprezentanti ai societatii civile (oameni de afaceri, sindicalisti, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale) vor participa la un program pe trei ani, finantat de UE, care isi propune sa creeze o masa critica in societate, care sa poata influenta decizia politica.
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_21150/Trebuie-sa-eliminam-de-urgenta-amatorismul-societatii-civile-in-relatia-cu-politicienii.html

 

România va avea primul corp profesional de intervenţie în decizia publică

Academia de Advocacy a lansat programul de training "Partener activ şi implicat"
Scopul: Crearea unei mase critice de specialişti din rândul structurilor societăţii civile Ştefan Varfalvi: Cred extraordinar de mult în valoarea educativă la un anumit nivel al societăţii civile.
http://www.curierulnational.ro/Economie/2010-10-01/Romania+va+avea+primul+corp+profesional+de+interventie+in+decizia+publica

 

Ce şanse are dialogul social în România?

Nu mai puţin de 800 de membri ai societăţii civile (patronate, sindicate, mass-media, organizaţii nonguvernamentale), câte 100 în fiecare regiune a României, vor fi instruiţi, în următorii trei ani, în speranţa că vor deveni experţi în dialog social, capabili să facă un lobby eficient. Asta își propune proiectul „Partener Activ şi Implicat”, cofinanţat din fonduri europene, lansat zilele trecute de Academia de Advocacy.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-sanse-are-dialogul-social-in-romania-907773.html

Adaugă comentariu nou