Clasa pregătitoare, o lovitură pentru sistemul de învățământ românesc!

Publicat în categoria Blog la 29 Februarie 2012

Ministerul Educaţiei anunţa introducerea, din septembrie 2012, a clasei pregătitoare ca pe o schimbare uşoară, în care, spre deosebire de grupa pregătitoare de la grădiniţă, prezenţa este obligatorie, copiii vin patru ore pe zi la şcoală, se pun absenţe, dar copiii învaţă jucându-se şi nu primesc note sau calificative.

În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 au şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care împlinesc această vârstă până la 31 decembrie 2012. În cel de-al doilea caz, este însă nevoie de acordul scris al părinţilor şi de acordul unui expert că este pregătit copilul să se adapteze cerinţelor de la şcoală mai stricte decât cele de la grădiniţă.

Problema care a strânit cele mai multe controverse este cea referitoare la unde își pot înscrie părinții copii în clasa pregătitoare. Comform prevederilor Ministerului Educației, părinții nu își pot înscrie copiii la ce școală doresc, ci doar la cea de care aparțin cu domiciliul.

Părinții sunt nemulțumiți pentru că din cauza acestei prevederi care îi obligă să își înscrie copiii la școala de care aparțin se poate ajunge în situația în care  anumiți copii rămân neînscriși. De cealaltă parte însă  autoritățile ca întradevăr acest lucru poate fi o problemă pentru că legea prevede ca în fiecare clasă să fie înscriși cel mult 25 de elevi.

Cum va fi rezolvată această nouă piedică din sistemul de învățământ românesc? Ce se va întâmpla defapt în această clasa pregătitoare? Este întradevăr justificată introducerea ei?

Citiți mai multe despre înscrierea în clasa pregătitoare și schimbările din învățământul primar aici.

Adaugă comentariu nou