Comunicat de presa - Societatatea civila, activa in cadrul dezbaterilor privind tema regionalizarii!

Publicat în categoria Noutăți la 23 Noiembrie 2012

Astazi, 23 noiembrie 2012, Academia de Advocacy a organizat la Timisoara audierea publica cu tema “Regionalizarea Romaniei – De ce?”. Evenimentul s-a desfasurat in Sala multifunctionala a Consiliului Judetean Timis, incepand cu ora 12.00.

·         Avem sau nu nevoie de regionalizare si de ce? Ne putem gospodari regional? De ce?

·         Care sunt criteriile pe baza carora ar trebui sa facem regionalizarea (suprafata si populatia relativ echilibrat impartite nu sunt criterii suficiente)? La ce anume mai trebuie sa ne uitam? Cum?

Acestea sunt intrebarile la care au raspuns in scris peste 200 de persoane din intreaga tara, din randul societatii civile (sociologi, geografi, arhitecti, urbanisti, rectori, profesori, masteranzi, studenti, medici, asistenti sociali,  jurnalisti,  reprezentanti ai sindicatelor, patronatelor, ONG-urilor, mediului de afaceri etc.) si al decidentilor (europarlamentari, reprezentanti ai ministerelor, Parlamentului, consiliilor judetene, prefecturilor, primariilor, diverse institutii si autoritati publice).

Din cele peste 200 de opinii scrise, colectate din 31 de judete, un procent de peste 75% provin din partea societatii civile (asociatii de afaceri, patronate, camere de comert, sindicate, mediul preuniversitar si universitar, firme, cabinet, cetateni si chiar biserici).

Reactii si opinii scrise au fost transmise si din partea decidentilor. Dintre acestea, Ministerul Afacerilor Europene a transmis:“Apreciem demersul asociatiei dumneavoastra referitor la procesul de larga consultare publica privind regionalizarea, ca deosebit de util si de mare actualitate si consideram ca rezultatele acestei consultari vor contribui din plin la luarea unei decizii corecte privind modelul de regionalizare ce va fi aplicat in cazul Romaniei.”

Comisia de experti, formata din E.S. Matthijs van Bonzel - Ambasadorul Olandei in Romania, Juan Castro Pinedo - Dir. Gen. Adj. Agentia de Dezvoltare Regionala Țara Bascilor, Dorel Șandor – Consultant Independent, Şerban Ţiganas - Presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, Simona Fit - Consultant Transparenta Decizionala Academia de Advocacy, in baza opiniilor scrise colectate, varealiza un raport sinteza, ce va fi facut public in cadrul unei conferinte de presa organizata in data de 12 decembrie 2012, la Bucuresti. Raportul sinteza va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publica, la adresa electronica indicata in formularul de inscriere, precum si decidentilor cu responsabilitati in domeniu.

Toate opiniile scrise vor putea fi consultate si pe pagina Academiei de Advocacy, www.advocacy.ro, alaturi de raportul sinteza, dupa momentul elaborarii sale!

Adaugă comentariu nou