Cu Vocea Ta poți influența politicile publice! - comunicat de presa -

Publicat în categoria Noutăți la 06 Martie 2013

Academia de Advocacy împreună cu Universitatea din Craiova a organizat în 6 martie 2013,  ora 12.00, conferința cu tema Ce șanse reale avem să influențăm politicile publice? din cadrul proiectului „Partener Activ şi Implicat”. Evenimentul s-a desfăşurat în Amfiteatrul I.C. Drăgan al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității din Craiova.

“Mediul academic trebuie să devină un factor important în influențarea reală a politicilor publice, prin implicarea constantă și consecventă în elaborarea de studii și analize de impact ale proiectelor de acte normative, prin formularea de opinii documentate și implicarea în dezbateri publice.(Radu Nicosevici, Președinte Academia de Advocacy).

În cadrul conferinței de la Craiova au fost prezentate perspectivele pe care Academia de Advocacy și proiectul Partener Activ și Implicat le propune mediului academic și nu numai.        

Platforma virtualăde consultări publice și alerte legislative Vocea Ta (www.transparenta.ro) monitorizează zilnic peste 110 website-uri: ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, primăriilor și consiliilor județene din Româniași a website-ului “Your Voice in Europe”. În cele 40 de domenii de interes monitorizate zilnic sunt elaborate lunar peste 30.000 de alerte legislative, transmise către cei peste 1000 de utilizatori înregistrați ai platformei, în acest moment.

Au fost colectate 463 de opinii scrise și transmise autorităților publice, pe marginea consultărilor publice. Parte din ele au devenit povești de succes, concretizate în opinii scrise preluate integral sau parțial în forma finală a reglementărilor legislative.

De exemplu, Ministerul Justiţiei a considerat foarte pertinentă justificarea propunerii primite de la domnul Cătălin-Costin Brînzan (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Dolj) conform căreia, la avansarea unui funcţionar public, nu se poate lua în considerare doar evaluarea activităţii sale din ultimul an, ci este nevoie ca activitatea sa să fie apreciată cu calificative de bine şi foarte bine pe o perioadă mai îndelungată de timp. Propunerea se referea la promovarea în grade profesionale a personalului de probaţiune.

Drept urmare, intervalul de timp la care va fi raportat rezultatul evaluării va corespunde intervalului de timp dintre gradele profesionale (debutanţi, gradul III, gradul II şi gradul I). A fost apreciată atât propunerea făcută, cât şi spiritul civic de care utilizatorul platformei "Vocea Ta" a dat dovadă.

Platforma www.transparenta.ro găzduiește și biblioteca virtuală a Academiei de Advocacy, care asigură acces on-line la peste 1200 de resurse (cărți, publicații, studii) specializate pe lobby, advocacy, comunicare, negociere, leadership, politici publice (din România, Uniunea Europeană, SUA, Canada etc.) în limba română, engleză și franceză.

Peste 90% dintre cărțile și publicațiile în limbi străine nu se regăsesc în alte biblioteci universitare și de cercetare românești, conform unei analize recente realizate pe ROLINEST, portalul bibliotecilor publice din România.

Proiectul Partener Activ şi Implicat urmăreşte formarea a 800 de persoane în domeniul lobby şi advocacy, care să reprezinte grupurile legitime de interese la nivel naţional şi care să reuşească să transforme dialogul social într-o practică eficientă. Cunoştinţele şi experienţa practică acumulată va fi atestată prin certificarea profesională a celor care finalizează acest parcurs, generându-se astfel primul corp profesional de dialog social şi de intervenţie în decizia publică din România.

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați: Ștefan Vădineanu, Coordonator comunicare. E-mail: stefan.vadineanu@advocacy.ro; Mobil: 0722 360 325

Adaugă comentariu nou